Słoń morski południowy (Mirounga leonina)

Słoń morski południowy (Mirounga leonina)
Słoń morski południowy – samiec
(Mirounga leonina)

ang. Southern elephant seal

 

Nazwa tych zwierząt wzięła się od ich sporych rozmiarów oraz charakterystycznego kształtu pysków samców, które przypominają trąbę.

 

Wielkość: samce osiągają średnio długość 4,5 m przy masie do 3 ton; samice są sporo mniejsze – do m i ważą do 600 kg

 

Głębokość: nawet 2 kilometry!

 

Wygląd: Samiec ma charakterystyczną budowę pyska przypominającą trąbę.


 

Słoń morski południowy - zakres występowania
Słoń morski południowy – zakres występowania

Występowanie: wody antarktyczne.

 

Ssaki te większość czasu w wodzie, są one doskonałymi nurkami. Zwykle zanurzają się na 20–30 minut, na głębokość od 300 do 500 metrów. Zanotowane rekordowe nurkowanie pewnej samicy trwało 2 godziny; inne zwierzę zanurzyło się na głębokość ponad 2000 m.

 

Słoń morski południowy (Mirounga leonina)
Słoń morski południowy
(Mirounga leonina)

 

Leave a Comment