Wal Cuviera (Ziphius cavirostris)

Wal Cuviera (Ziphius cavirostris)
Wal Cuviera (Ziphius cavirostris)

ang. Cuvier’s beaked whale

 

Wal Cuviera należy do wali dziobogłowych. Jest to jedyny przedstawiciel rodzaju Ziphius .

 

Wielkość: samice do 7m a samce do 6,5m; waga do 3 ton

 

Głębokość: nawet do 3 kilometrów!

 

Wygląd: Waleń Cuviera jest to silny i duży ssak morski. Ubarwienie jego skóry jest ciemnobrązowe, płowobrązowe lub łupkowoszare. Posiada zdecydowanie jaśniejszą stronę brzuszną. Często na skórze występują liczne jasne plamki. U samów możemy zaobserwować jasne zadrapania powstałe zapewne podczas walk godowych.


 

Wal Cuviera (Ziphius cavirostris)
Wal Cuviera (Ziphius cavirostris)

Głowa tego walenia jest mała i często bardzo jasna, u dorosłych samców nawet biała. Cechą charakterystyczną jest wyraźny dziób z wąskim pyskiem. Co ciekawe u samców zęby są wydłużone, dorastają nawet do 8 cm i wystają ze szczęki podobnie jak u dzików. Dla odmiany zęby samic są całkowicie ukryte.

 

Łatwo dostrzec wyraźne przewężenie w okolicy szyjnej. Inną cechą jest daleko przesunięta do tyłu płetwa grzbietowa.


 

Wal Cuviera - zasięg występowania
Wal Cuviera – zasięg występowania

Występowanie: Gatunek ten poza wodami arktycznymi jest szeroko rozpowszechniony. Występuje wokół wód Ameryki Północnej na Atlantyku od Massachusetts do Karaibów w Zatoce Meksykańskiej. Na Pacyfiku występuje od południowej części Morza Beringa aż do równika. Możemy go spotkać na pełnym morzu, rzadko w pobliżu brzegów.

 

Ssaki te zwykle poruszają się w grupach złożonych z 20 – 40 osobników. W takim stadzie panuje pewna hierarchia. Wale te żywią się przede wszystkim kałamarnicami, rzadziej polują na ryby głębinowe.

Leave a Comment